Mitä täysjyvä on?14.1.2016

Täysjyvä on viljaa, josta on poistettu vain akanat ja muu syötäväksi kelpaamaton. Puhdistuksen jälkeen jyvät voidaan jauhaa jauhoksi, rikkoa rouheeksi tai litistää litisteeksi tai hiutaleiksi. Täysjyväviljassa on jauhoydintä, alkiota ja lesettä samassa suhteessa kuin ehjässä jyvässä.
Evira (2009) suosittaa täysjyväleivän nimen käyttämisestä seuraavaa: Täysjyväleivän raaka-aineena voi olla ruista, vehnää, kauraa, ohraa, maissia, tattaria, riisiä, hirssiä ja niistä saatuja jyviä, rouheita, litisteitä, hiutaleita ja karkeudeltaan erilaisia jauhoja sekä maltaita. Sanaa ”täysjyvä” voi käyttää leivän nimessä tai korostaa pakkausmerkinnöissä, kun viljaraaka-aineiden määrästä vähintään 50 prosenttia on täysjyväviljaa.

Takaisin